DGAP akcioni plan: Kako Nemačka može da doprinese trajnom miru na Balkanu

This is a translation of the action plan “Westlicher Balkan und EU-Nachbarschaft” I wrote for the German Council on Foreign Relations (DGAP). It was part of the DGAP project “Action Plans Structures German Foreign Policy,” a ten-month process of reflection and strategy resulting in ten concrete action plans.

Of those I contributed two (English translations will be available in November):

Nemačko Društvo za Spoljnu Politiku (DGAP)

Akcioni plan Zapadni Balkan i EU-Susedstvo

Kako Nemačka može da doprinese trajnom miru na Balkanu

Više od dve decenije nemačka spoljna politika posvećena je sprečavanju obnove tenzija, unutrašnjo-političkih ili čak oružanih sukoba na Zapadnom Balkanu. Da je ovo uspelo od 1999. godine takođe je uspeh nemačke politike.


20.09.2021

Poslednjih godina se povećao rizik od neuspeha stabilizacione politike EU i Nemačke na Balkanu. U Srbiji, najmoćnijoj zemlji u regionu, vodeći članovi vlade ponovo otvoreno govore o mogućim oružanim sukobima i dovode u pitanje granice na Zapadnom Balkanu. Osuda bivšeg generala Ratka Mladića za genocid u Srebrenici, u proljeće 2021. dovela je do ekstremno nacionalističkih reakcija vlasti i medija bliskih vladi. Godinama rastući izdaci za vojnu potrošnju takođe jasno stavljaju do znanja da bi destabilizirajuća politika prema susednim državama, poput Bosne i Hercegovine i Kosova, bila ne samo zamisliva, već čak i verovatna da nema stabilizacijske kontra-strategije Nemačke i njenih saveznika.

Kosovski sukob tek što je bio okončan kada su u julu 1999. godine nemački kancelar Gerhard Schröder, američki predsednik Bill Clinton i šefovi vlada svih članica EU došli na veliki balkanski samit u Sarajevu. Na Kosovu, u četvrtom balkanskom ratu za manje od jedne decenije, skoro milion Albanaca je bilo proterano u susedne zemlje. Političare, koji su se tada sastali u Sarajevu, spajalo je gnušanje prema nacionalizmu, koji je u kratkom vremenskom periodu koštao toliko života. Oni su se obavezali da će „sarađivati na očuvanju multinacionalne i multietničke raznolikosti zemalja u regionu i u zaštiti manjina“. Svečano su izjavili: „Zajedno ćemo raditi na integraciji Jugoistočne Evrope u kontinent na kojem granice ostaju nepovredive, ali više ne znače podelu te nude mogućnost kontakta i saradnje.“ Obećali su evropski mir, postmoderni “Pax Europeana”. Nemačka je imala vodeću ulogu u formulisanju ovog cilja.

Dve decenije mira

Dok su u drugoj polovini devedesetih pre svega USA imale vodeću ulogu u stabilizaciji regiona -nakon završetka ratova u Bosni (1995.) i na Kosovu (1999.)- to se promenilo od 2000. nadalje. EU je postala vodeća igrač, a unutar EU je Nemačka igrala glavnu ulogu: sa sve većim uticajem. Zapadni Balkan je tako postao prvi i do danas najuspešniji test zajedničke evropske spoljne politike, pri čemu je EU i njenim državama članicama uspelo geopolitičko čudo demokratske stabilizacije.

Crna Gora je svoju nezavisnost postigla mirnim putem, uz podršku široke multietničke koalicije. Danas u bosanskoj “Republici Srpskoj” ponovo živi više od 220.000 Ne-Srba, proteranih sa srbske teritorije tokom rata 1992-1995. Severna Makedonija ima osnovne škole na četiri jezika, a albanski je službeni jezik u celoj zemlji. Većina kosovskih Srba koji su živeli na Kosovu pre 1999. godine ostali su tamo i posle 1999. godine. Srpski je službeni jezik na Kosovu. U celom regionu vlada mir već dve decenije.

Poslednjih nekoliko godina oko EU vidimo ratove i izbijanja nasilja: u Gruziji, Iraku, Siriji, Ukrajini, Libiji i na Kavkazu. U mnogim istočnoevropskim državama, članicama Saveta Evrope, sada ponovo ima političkih zatvorenika. Zapadni Balkan je, s druge strane, ostao miran. Danas nema političkih zatvorenika ili sistematskih kršenja ljudskih prava ni u jednoj zemlji u regionu. Nemačka je povukla svoje vojnike iz Bosne i Hercegovine, ne brinući da bi zbog toga moglo doći do izbijanja novih borbi. Samo na Kosovu je trenutno stacioniran mali kontingent od oko 80 vojnika nemačkog Bundeswehra.

Zastoj

Ne samo na Zapadnom Balkanu već i u evropskom susedstvu uticaj Nemačke na unutrašnjo- i spoljnopolitičke razvoje više od dve decenije je tesno povezan sa verodostojnošću evropske integracione perspektive. Tamo gde ona postoji, Nemačka ima veliki uticaj, bilateralno i preko Evropske Unije, te može da realizuje svoje interese. Izručenje traženih ratnih zločinaca koje traži Njemačka, modalitet za referendum o nezavisnosti Crne Gore, prvi koraci u procesu normalizacije između Srbije i Kosova, kompromis sa Grčkom oko imena države Severna Makedonija, dalekosežne pravosudne reforme u Albaniji i druge teške odluke su sprovedene u regionu, jer su elite smatrale da je to neophodno kako bi se napredovalo ka evropskim integracijama: koje su želele i smatrale realnim.

Tamo gde ta „evropska perspektiva“ nestaje, reducira se brzo i nemački uticaj u regionu. Razvoj odnosa Turske i EU jasno je upozorenje šta se u bliskoj budućnosti može desiti i na Zapadnom Balkanu. U Turskoj je postojao period rastućeg uticaja Nemačke i EU posle 2000. Ali onda su pregovori o pristupanju EU sa Turskom iz različitih razloga izgubili svaki kredibilitet i na kraju su zamrznuti. U isto vreme rasle su napetosti između Turske s jedne strane i Nemačke i drugih zemalja EU s druge – sve do vojnih pretnji Ankare Grčkoj i Kipru. Nemačka i EU su se pokazele nemoćnima glede demontaže turske pravne države i kršenja osnovnih ljudskih prava.

Sada i na Zapadnom Balkanu perspektiva integracije -koja je bila toliko moćna pre nekoliko godina- gubi kredibilnost za političke elite i društva. U važnim državama članicama EU, poput Francuske ali i Holandije, postoji veliki skepticizam u pogledu bilo kakve dalje runde proširenja. Stoga je novo učlanjenje u EU postalo malo verovatno a proces proširenja već godinama u zastoju. Trenutno su samo dve od šest zemalja u regionu stvarno uključene u pregovore o pristupanju: Srbija i Crna Gora. Međutim, pregovori ove dve države o pristupanju -i reforme u njima- se ne pomeraju sa mesta već godinama. Albanija i Severna Makedonija godinama čekaju na početak pregovora. Bosna i Hercegovina nije čak ni zvanični kandidat za članstvo. Neke zemlje članice EU ne priznaju Kosovo kao nezavisnu državu i stoga se Kosovo ne može ni kandidovati za pridruživanje EU.

Uloga Nemačke

U decembru 2003. EU je usvojila prvu evropsku bezbednosnu strategiju koja je sadržala upozorenje: „Izbijanje sukoba na Balkanu nas je podsetilo da rat nije nestao sa našeg kontinenta.“ EU je povezala budućnost vanjske politike EU sa sopstvenim uspehom u Jugoistočnoj Evropi: „Kredibilitet naše spoljne politike zavisi od učvršćivanja naših tamošnjih postignuća.”

To i dalje važi. Od Beograda do Tirane, od Sarajeva do Prištine, Njemačka je danas najpriznatiji i najvažniji evropski partner. Realno: Zapadni Balkan bi u narednih pet godina mogao postati spoljnopolitička priča o uspehu Nemačke i EU ako bi se perspektiva integracije ponovo učinila verodostojnom. Tada bi bilo moguće upotrebiti mudru diplomatiju kako bi se otvorena spoljnopolitička pitanja približila finalnom rešavanju: od dijaloga između Srbije i Kosova do trajne stabilizacije multietničkih demokratija u Severnoj Makedoniji, Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori. U regionu u kojem se sve države orijentišu prema EU, njenim standardima i vrednostima, ali i njenim pravilima i institucijama, pitanja statusa bi takođe bila rešiva.

I naredna nemačka vlada takođe ima veliki interes za stabilnost u regionu koji je, sa četiri rata i genocidom, svojevremeno bio najkrvaviji konfliktni region na svetu a devedesetih godina prošlog veka prouzrokovao veliki pokret izbeglica. Da bi se eliminisao rizik povratka u nestabilnost nije dovoljno pustiti da se trenutni proces nastavi. Potrebna je nemačka inicijativa.

Preporuke za obnovljenu nemačku Zapadnobalkansku Politiku

Poslednjih godina vlade u Beogradu, Podgorici, Prištini, Sarajevu, Skoplju i Tirani ispunile su mnoge zahteve Nemačke i EU te poboljšale odnose između etničkih grupa i sa svojim susedima. Političari u Crnoj Gori (pre i neposredno nakon početka pristupnih pregovora 2012.), Srbije (između 2010. i 2014.), Severne Makedonije (2004.-2005., kad se zemlja nadala statusu kandidata te ponovo između 2017. i danas) te Albanije iznova i iznova su sprovodili politički zahtevne reforme, imajući na umu konkretan i atraktivan cilj. Danas u regionu nedostaju slični mobilizirajući ciljevi. U nemačkom je interesu da se to promeni. Ali to može uspeti samo ako Berlin ozbiljno shvati zabrinutost svojih partnera u EU.

Inicijativa Nemačke trebalo bi da se zasniva na predlogu koji je Francuska predstavila krajem 2019. godine, a koji predviđa različite faze integracije balkanskih zemalja. Ova ideja se može pojednostaviti kako bi bila kredibilna u EU a istovremeno definisala atraktivan cilj za elite regiona u narednih nekoliko godina. Ovako bi to moglo da funkcioniše:

1) Predlaže se pristupni proces u dve faze. Cilj pregovora sa svih šest država u regionu ostaje punopravno pridruživanje, ali se nudi novi i konkretan posredni cilj: potpuni pristup evropskom unutrašnjem tržištu.

2) U prvoj fazi, svaka država u regionu koja ispunjava neophodne uslove trebalo bi da pristupi unutrašnjem tržištu, poput Finske, Švedske i Austrije 1994. Ostvarivanje ovog pristupa do 2030. bio bi realan cilj za sve zemlje na Zapadnom Balkanu. Oni bi uživali u četiri slobode – slobodnom kretanju robe, kapitala, usluga i radne snage – baš kao što to rade Norveška i Island danas. U tom cilju, EU bi trebala stvoriti okvir Ekonomskog Prostora Jugoistočne Evrope (EPJE). Nemačke institucije: Ured Saveznog Kancelara, MIP i druga ministarstva izradili bi poseban predlog i založili se za njega u EU.

3) Jačanje vladavine prava u regionu pri tome ostaje centralna komponenta procesa integracija, jer svi uslovi za vezani za demokratiju, vladavinu prava i ljudska prava moraju biti u potpunosti ispunjeni da bi se zemlja mogla pridružiti unutrašnjem tržištu i Ekonomskom Prostoru Jugoistočne Evrope. Sledeća nemačka savezna vlada trebalo bi da se založi za  proširenje redovnih izveštaja o vladavini prava u EU na zemlje Zapadnog Balkana.

4) Istovremeno, Nemačka bi trebalo da se založi i za jačanje Saveta Evrope – kojem pripada pet od šest zemalja u regionu – i da promoviše brzi prijem Kosova u njega. Važno je da implementacija presuda Evropskog Suda za Ljudska Prava u čitavom regionu postane centralni uslov za integraciju u EU.

5) U tu svrhu, EU bi trebala još pomnije da prati važne sudske procese u svih šest zemalja kako bi mogla utvrditi da li pravosuđe radi nezavisno. Evropska Komisija treba da izradi detaljne izveštaje o korupciji za Zapadni Balkan, koristeći istu metodologiju koja se koristila za izveštaje o korupciji u državama članicama EU 2014. godine. Novi izveštaj svake dve godine mogao bi osigurati uporedivost među zemljama.

6) U tom kontekstu bi približavanje i normalizacija odnosa između Kosova i Srbije već u naredne četiri godine bilo realna. Usvajanjem istih pravila EU, državne granice bi postale manje važne. Pre nego što se pridruži zajedničkom tržištu, Srbija bi takođe morala da prihvati sadašnje granice Kosova. Opšti cilj bi bio da granice između balkanskih zemalja budu isto tako nevidive, kao što je danas norveško-švedska granica.

Pristupanje unutrašnjem tržištu EU, u okviru EEA EU-a i Zapadnog Balkana do 2030., ambiciozan je ali ostvariv cilj za sve zemlje Zapadnog Balkana. Realna perspektiva uživanja četiri slobode – za robu, kapital, usluge i rad (sa prelaznim periodima, kad EU smatra da je to neophodno) – u roku od nekoliko godina mobiliziralo bi društvo u celini te stvorio novu ekonomsku dinamiku.

Cilj je region, koji je ekonomski tako blisko povezan sa EU kao Norveška i Island danas. Jaz u blagostanju sa ostatkom Evrope trebalo bi brzo da se smanji, baš kao što su Rumunija ili baltičke zemlje to tako spektakularno postigle od 2000. Vladavinu prava i zaštitu manjina treba ojačati. Slično unutrašnjim granicama EU u šengenskom sistemu, granice između balkanskih zemalja takođe bi trebale postati nevidive, kako bi se ublažio politički spor oko njih.

Ovaj cilj se može postići bez previše napora i bez rizika za Nemačku i EU. To bi bio nemački i evropski spoljnopolitički uspeh. I to bi bio signal drugim zemljama u susedstvu da se dobri odnosi i posvećenost funkcionalnoj integraciji sa EU politički isplate i bivaju realnost.

Višestruki interesi Nemačke u regionu još uvek se najbolje mogu realizovati u okviru koherentne politike EU prema Balkanu. U poslednje dve decenije, moć Nemačke na Zapadnom Balkanu zasnovana je prvenstveno na realističnoj utopiji: verodostojnom obećanju bolje budućnosti kroz integraciju u stabilnu i prosperitetnu EU, koja omogućava sličan mir na Zapadnom Balkanu kakav je proteklih decenija u EU postojao: „Bezbednost kroz transparentnost i transparentnost kroz međuzavisnost.“ 

Ovaj „postmoderni mir“ u EU, koji je opisao Robert Cooper, učinio je vekovnu politiku alijansi i balansiranja moći suvišnom. Članice EU, rekao je Cooper, ne razmišljaju o tome da naprave invazije jedna na drugu. Izazov na Zapadnom Balkanu je postizanje sličnog trajnog mira u kom granice gube na značaju, vojske više ne služe za zastrašivanje, a manjine žive sigurno.

Oružani sukob bio bi onda nezamisliv na Zapadnom Balkanu kao što je to danas među članicama Evropske Unije. Ako sledeća nemačka savezna vlada može pomoći u implementaciji takve “Pax Europeana” na Zapadnom Balkanu, ona će nastaviti nemačku i evropsku priču o uspehu, priču u kojoj se mir obezbeđuje integracijom i umrežavanjem.

A Balkan, od bureta baruta postaje region stabilnosti za narednu generaciju.

Autor: Gerald Knaus, predsednik European Stability Initiative (ESI)
Prevod: Mirko Vuletić

5 miliardów na ratowanie UE – Polska, pingwiny i praworządność

8/2021

6 sierpnia 2021 r.

Rządy prawa wymagają, aby „nawet  Ci, którzy stoją na straży prawa, prawa tego przestrzegali (…) Jeśli znęcasz się nad pingwinem w londyńskim zoo, nawet jeśli jesteś arcybiskupem Londynu, nie ominie cię kara”      

Tom Bingham, Rządy prawa

Drodzy przyjaciele,

15 lipca Trybunał Sprawiedliwości Unii Europejskiej (TSUE) w Luksemburgu wydał historyczny wyrok. Odniósł się on do „strukturalnego załamania” polskiego sądownictwa, które

„nie pozwala na zachowanie widocznych oznak niezawisłości i bezstronności sądownictwa oraz na utrzymanie zaufania, jakie sądy powinny budzić w społeczeństwie demokratycznym, ani też na wykluczenie w przekonaniu jednostek wszelkiej uzasadnionej wątpliwości co do niepodatności na czynniki zewnętrzne”.

TSUE potwierdził to, co wielu, w tym ESI, opisywało w licznych szczegółowych raportach: Sytuacja w Polsce stała się dziś swego rodzaju testem, czy możliwe jest stworzenie systemu sprawiedliwości w państwie członkowskim UE bez niezawisłych sądów, gdzie sędziowie mogą być nagradzani i karani przez rząd za treść orzeczeń sądowych.

W takiej sytuacji prawo do rzetelnego procesu sądowego nie może być już zagwarantowane. Zanika także wtedy zaufanie konieczne, aby sądy w innych państwach członkowskich UE akceptowały wyroki polskich sądów. Gdy, jak ma to miejsce w Polsce, sędziowie krajowi karani są za zwracanie się do TSUE o wskazówki dotyczące stosowania prawa UE, niszczony jest europejski system prawny. W całej UE sądy krajowe szanują i wykonują wyroki sądów innych państw członkowskich, niezależnie od tego, czy dotyczą one sporów handlowych, europejskiego nakazu aresztowania czy opieki nad dzieckiem. To zaufanie między sądami umożliwia „swobodny przepływ orzeczeń sądowych”. Bez takiego zaufania nie byłoby możliwe ani utworzenie jednolitego rynku, ani zniesienie granic wewnętrznych. Koen Lenaerts, 66-letni belgijski prezes TSUE, na początku 2020 r. ujął to dosadnie: „bez niezależności sądów środki ochrony prawnej wywodzące się z prawa UE stają się papierowym tygrysem”. Dialog między niezależnymi sądami krajowymi a TSUE jest, zdaniem Lenaertsa, „filarem unijnego systemu ochrony sądowej”. A bez takich filarów budynki zwyczajnie się walą.

Do niedawna, pisze Lenaert, zakładano, że po przystąpieniu do UE państwa „pozostaną zaangażowane w obronę liberalnej demokracji, praw podstawowych i rządów prawa, a nie ludzi. Ostatnie wydarzenia pokazują, że założenie to nie może być po prostu uznane za pewnik”.

Walka o praworządność

Podobnego kryzysu nie było też nigdzie indziej w UE, w tym na Węgrzech, z którymi Polska jest często „leniwie” porównywana. Ponadto, żaden minister sprawiedliwości w UE nigdy nie skupił w swoich rękach tyle władzy, co polski Zbigniew Ziobro, architekt i największy beneficjent rozkładu rządów prawa w swoim kraju.

Po wyroku TSUE Ziobro błyskawicznie zadeklarował, że woli z nim walczyć i ignorować europejskie traktaty, niż zrezygnować z posiadenej przez siebie kontroli. Jak to ujął 21 lipca, ostatnie orzeczenia TSUE „nie są wiążące dla polskich władz, które działają w oparciu o polską konstytucję. Poddanie się tym orzeczeniom byłoby rażąco niezgodne z prawem”. Naiwnością jest oczekiwać, że polski rząd z Ziobro jako ministrem będzie realizował wyroki.

Równie nierozsądne jest przekonanie, że TSUE zaakceptuje kilka kosmetycznych poprawek lub „jakieś porozumienie”, jak ostatnio sugerował polski premier. Kosmetyczne kroki i pozorne kompromisy nie przywrócą zaufania do niezależności polskich sądów i nie rozwiążą głębokich problemów, na które zwrócono uwagę w tym wyroku.

Sąd najwyższy Unii Europejskiej od lat przygotowywał się do tego starcia. Rozwinął swoją „prawną amunicję” w pierwszych wyrokach dotyczących niezależności sędziowskiej wydawanych od lutego 2018 r. Jak opisali dwaj czołowi eksperci, TSUE zbudował „cegła po cegle, odnowiony zestaw zasad i standardów, aby pomóc instytucjom UE i sądom krajowym skuteczniej bronić praworządności”. Wyrok TSUE z 15 lipca jasno określa wymagania. Zawarto w nim cztery kluczowe punkty:

Punkt 1: Praworządność jest podstawową wartością, wyrażoną w art. 19 Traktatu o Unii Europejskiej.

 „Państwo członkowskie nie może zatem zmienić swojego ustawodawstwa w sposób prowadzący do osłabienia ochrony wartości państwa prawnego, której konkretny wyraz daje w szczególności art. 19 Traktatu o Unii Europejskiej”.

Punkt 2: Niezależne sądy mają fundamentalne znaczenie dla praworządności.

”Wymóg niezawisłości sędziowskiej, stanowiącej integralny element sądzenia, wchodzi w zakres istoty prawa do skutecznej ochrony sądowej oraz prawa podstawowego do rzetelnego procesu sądowego, które to prawo ma fundamentalne znaczenie jako gwarancja ochrony wszystkich praw, jakie podmioty prawa wywodzą z prawa Unii”.

Punkt 3: Przepisy regulujące działalność sądów muszą rozwiewać wszelkie uzasadnione wątpliwości co do ich niezawisłości:

 „gwarancje niezawisłości i bezstronności oznaczają, że muszą istnieć zasady, w szczególności co do składu organu, powoływania jego członków, okresu trwania ich kadencji oraz powodów ich wyłączania lub odwołania, pozwalające wykluczyć, w przekonaniu jednostek, wszelką uzasadnioną wątpliwość co do niepodatności tego organu na czynniki zewnętrzne oraz jego neutralności względem ścierających się przed nimi interesów”.

Punkt 4: Systemy dyscyplinarne NIE mogą być wykorzystywane do kontrolowania treści orzeczeń.

„Jeżeli chodzi dokładniej o przepisy regulujące system odpowiedzialności dyscyplinarnej sędziów…system ten będzie przewidywał niezbędne gwarancje w celu uniknięcia ryzyka wykorzystywania takiego systemu jako narzędzia politycznej kontroli treści orzeczeń sądowych”.

TSUE sformułował również pięć konkretnych wymogów:

Wymóg   1: zagwarantować niezależność nowej izby dyscyplinarnej

Wymóg 2: zaprzestać nadużywania procedur dyscyplinarnych do kontrolowania treści orzeczeń sądowych

Wymóg  3: stworzyć solidny i przewidywalny system dyscyplinarny

Wymóg 4: zaprzestać nadużywania tego systemu do nękania sędziów nieprzychylnych Ministerstwu Sprawiedliwości

Wymóg 5: zaprzestać nacisków na sędziów, aby nie kierowali pytań do TSUE (w celu uzyskania „orzeczeń wstępnych”)

Dlaczego nie będzie kompromisu

Determinacja polskiego rządu, by wszelkimi dostępnymi środkami podporządkować sobie sądownictwo, nie ulega już wątpliwości. A jednak niektórzy obserwatorzy wciąż nie potrafią zrozumieć strategii polskiego rządu, mimo że stosuje ją już od dłuższego czasu.

Mówiący biegle po angielsku były bankier Mateusz Morawiecki, który powołany został na urząd w grudniu 2017 roku, jest mistrzem w dyplomatycznej grze polegającej na udawaniu negocjacji bez czynienia ustępstw w jakiejkolwiek kwestii merytorycznej. W styczniu 2018 roku Morawiecki spotkał się z ówczesnym przewodniczącym Komisji Europejskiej Jean Claude’em Junckerem. Juncker zadeklarował, że cieszy się na „postępy, które mają nadejść do końca lutego”. 14 lutego 2018 roku Juncker powtórzył: „Myślę, że jest duża szansa, że polskie stanowisko zbliży się do naszego”.

Nie było żadnego postępu. Nie rozwiązano żadnych problemów. Nowy system dyscyplinarny służący kontrolowaniu sędziów i podważaniu podziału władzy konstruowany był w oszałamiającym tempie. 

22 marca 2018 r. polski premier stwierdził dosadnie: „Istota, najważniejsze elementy reformy pozostają nietknięte. Jednocześnie przyglądamy się temu, co pozwoliłoby drugiej stronie powiedzieć: O, można osiągnąć kompromis z Polską”.  3 kwietnia 2018 roku Juncker ogłosił, że na obietnice ustępstw ze strony polskiego rządu patrzy „z dużą dozą sympatii”. Polski sekretarz stanu do spraw UE powiedział 3 kwietnia 2018 r. niemieckiemu radiu: „Czynimy ustępstwa dotyczące kwestii, które nie odgrywają żadnej centralnej roli w systemie sądownictwa”.

Na początku maja 2018 roku Financial Times i inne międzynarodowe media napisały, że „Polska idzie z UE na kolejne ustępstwa w sprawie reform sądowych”. Powoływały się na „ustępstwa” przedstawione przez polski rząd 22 marca. Żadnych ustępstw nie było. Przyznał to wówczas minister spraw zagranicznych Jacek Czaputowicz, tłumacząc 4 maja 2018 r.: „Chcemy pokazać pewną otwartość na żądania Komisji, żeby zamknąć tę sprawę i zająć się innymi ważnymi sprawami europejskimi, jak budżet”. A w przemówieniu wygłoszonym 11 listopada 2019 r. prezydent Andrzej Duda zaatakował (wówczas jeszcze) krytycznych sędziów Sądu Najwyższego, po czym oświadczył: „Trzeba spokojnie zaczekać, aż odejdą”.

Dokładnie tak się stało. W efekcie, gdy w zeszłym miesiącu przyszło TSUE orzeczenie, związane z:

– Krajową Radą Sądownictwa, odpowiedzialną za nominowanie sędziów, składającą się z 25 osób, z których zdecydowana większość była członkami partii rządzącej lub została przez nią mianowana; oraz

– system dyscyplinarny, w którym Minister Sprawiedliwości bezpośrednio lub pośrednio mianuje każdą osobę zaangażowaną w dochodzenie, ściganie i orzekanie w sprawach dyscyplinarnych przeciwko sędziom.

Istnieje rozwiązanie — sankcja w wysokości 5 mld euro

Negocjacje nie przyniosą rezultatów, nie są też konieczne. UE nie jest bezsilna: same traktaty oferują rozwiązanie.

20 lipca wiceprzewodnicząca Komisji Europejskiej Vera Jourova, gotowa użyć wszelkich środków, aby wyrok TSUE został wykonany, postawiła ultimatum: „wystąpimy o sankcje finansowe, jeśli Polska nie naprawi sytuacji do 16 sierpnia. Prawa obywateli i przedsiębiorstw w UE muszą być chronione w taki sam sposób we wszystkich państwach członkowskich. W tej sprawie nie może być kompromisu”.

Możliwość nakładania sankcji finansowych w przypadku niewykonania wyroków TSUE istnieje od 1993 roku. TSUE nałożył takie sankcje 37 razy.

Traktaty europejskie dają Komisji prawo do zaproponowania dowolnych sankcji finansowych. Stanowią one także, że TSUE ma ostatnie słowo co do wysokości grzywny, niezależnie od tego, jaką kwotę uzna za stosowną. Wysokość tych sankcji, ustalanych na podstawie wzoru opracowanego przez Komisję w 2005 r. była zazwyczaj skromna. Wzór ten nie jest wiążący, a traktat UE nie określa górnej granicy możliwych grzywien. Zgodnie z wytycznymi Komisji należy dążyć do tego, aby „sama kara stanowiła czynnik odstraszający od dalszego naruszania przepisów”. Przewidziana jest również możliwość nakładania wyjątkowo wysokich grzywien „w uzasadnionych przypadkach”.

Nigdy wcześniej nie było sprawy o naruszenie traktatów o podobnym znaczeniu dla systemu prawnego UE i dla przetrwania unijnej praworządności. Uzasadnia to nałożenie sankcji niespotykanej w historii UE. Komisja Europejska i TSUE mogłyby to uczynić w oparciu o  Zasadę z Artykułu 19 TEU:

„Za każdym razem, gdy TSUE stwierdzi, że gwarantowane przez artykuł 19 Traktatu UE prawo do „skutecznej ochrony prawnej” w sądach krajowych jest naruszone, a państwo członkowskie odmawia przy tym usunięcia uchybienia, nakładana jest sankcja finansowa w wysokości co najmniej 1 procent PKB tego kraju rocznie”.

W przypadku Polski, której PKB wynosi ok. 520 mld euro, oznaczałoby to karę w wysokości ok. 5,2 mld euro rocznie. Komisja powinna zatem zaproponować grzywnę, która następnie nałożona zostanie przez TSUE. Kara finansowa w wysokości 880 mln euro powinna być wznawiana co dwa miesiące do czasu wykonania przez rząd polski orzeczenia z 15 lipca. Jeśli polski rząd zobowiąże się do pełnego wdrożenia tego wyroku do 16 sierpnia i porzuci dążenie do kontrolowania swoich sędziów, sankcji finansowych nie będzie.

Punkt zwrotny dla Europy

Jest to ogromna szansa zarówno dla Polski, jak i dla UE. Wdrożenie wyroku TSUE z 15 lipca skutecznie oddaliłoby perspektywę prawnego Polexitu i przywróciłoby zaufanie do polskich sądów w całej UE.

Egzekwowanie zasady Artykułu 19 wzmocniłoby system prawny UE dla następnych pokoleń. Żadne państwo członkowskie UE nie powinno już nigdy ulec pokusie zniszczenia niezależności swoich sądów. Żadne państwo nie powinno też nigdy odważyć na zignorowanie wyroków TSUE w tak fundamentalnej sprawie. Byłby to pozytywny punkt zwrotny w historii Unii. Jak to ujął Koen Lenaerts na początku 2020 roku:

„Dziś Europejczycy stoją przed definiującym momentem w historii integracji […] zasada niezawisłości sądów musi zostać zachowana, aby UE pozostała „Unią demokracji”, „Unią praw” i „Unią sprawiedliwości”. Jeśli następne pokolenie Europejczyków ma odkrywać nowe horyzonty dla coraz bardziej zintegrowanej Unii, w której obywatele mogą nadal korzystać ze sfery wolności osobistej wolnej od ingerencji publicznych, integracja poprzez rządy prawa jest jedyną drogą naprzód”.

Z poważaniem,

Gerald Knaus

Twitter: @rumeliobserver

Artykuł 19 ust. 1:

„Trybunał Sprawiedliwości Unii Europejskiej obejmuje Trybunał Sprawiedliwości, Sąd i sądy wyspecjalizowane. Czuwa on nad wykładnią i stosowaniem traktatów w poszanowaniu prawa.

Państwa członkowskie zapewniają środki odwoławcze wystarczające do zapewnienia skutecznej ochrony prawnej w dziedzinach objętych prawem Unii”.

Warto przeczytać:

Wyrok TSUE w sprawie Polski z 15 lipca 2021

Mocny esej Koena Lenaertsa o tym, co jest stawką: Nowe horyzonty dla praworządności w UE (2020)

Doskonały przegląd ostatnich wydarzeń autorstwa dwóch czołowych ekspertów, Laurenta Pecha i Dimitry’ego Kochenova: Respect for the Rule of Law in the Case Law of the European Court of Justice: A Casebook Overview, maj 2021 r.

Przeczytaj także Laurent Pech, Patryk Wachowiec i Dariusz Mazur: Poland’s Rule of Law Breakdown: Pięcioletnia ocena (braku)działań UE, 2021

Klasyka – lektura obowiązkowa: Tom Bingham, The Rule of Law, 2011

5 Milliarden zur Rettung der EU – Polen, Pinguine und der Rechtsstaat

ESI Newsletter 8/2021

6. August 2021

„Ein Rechtsstaat verlangt, dass auch die Hüter des Gesetzes das Gesetz befolgen… Auch der Erzbischof von London entgeht der Strafverfolgung nicht, wenn er im Londoner Zoo einen Pinguin misshandelt.“

Tom Bingham, The Rule of Law

Liebe Freunde,

Am 15. Juli fällte der Europäische Gerichtshof  (EuGH) in Luxemburg ein historisches Urteil. Es verweist auf einen „strukturellen Bruch“ der polnischen Justiz,

„der es nicht mehr erlaube, den Eindruck der Unabhängigkeit und Unparteilichkeit der Justiz und das Vertrauen zu wahren, das die Gerichte in einer demokratischen Gesellschaft schaffen müssten, und jeden berechtigten Zweifel der Rechtsunterworfenen… auszuräumen.“

Der EuGH bestätigte, was viele, darunter auch ESI, beschrieben haben: das heutige Polen ist ein Experiment dafür, ob es möglich ist, in einem EU-Mitgliedsstaat ein Justizsystem ohne unabhängige Gerichte zu schaffen. Ein System, in dem Richter von der Regierung für den Inhalt ihrer Urteile belohnt oder auch bestraft werden können.

Unter derartigen Umständen ist das Recht auf ein faires Verfahren nicht mehr gewährleistet. Das Vertrauen von Gerichten anderer EU-Mitgliedstaaten, das nötig ist, um  polnische Gerichtsurteile zu akzeptieren, schwindet. Wenn nationale Richter dafür bestraft werden, wie es in Polen derzeit passiert, dass sie sich an den EuGH wenden, um Orientierungshilfe bei der Anwendung von EU-Recht zu bekommen, bricht das europäische Rechtssystem zusammen.

EU-weit erkennen nationale Gerichte die Urteile von Gerichten anderer Mitgliedstaaten an und setzen diese um, ob bei Handelsstreitigkeiten, Europäischen Haftbefehlen oder beim Sorgerecht für Kinder. Dieses gegenseitige Vertrauen der Gerichte ermöglicht den „freien Verkehr gerichtlicher Entscheidungen“. Ohne solch ein Vertrauen wäre weder die Schaffung eines Binnenmarktes noch die Aufhebung der Binnengrenzen möglich gewesen. Das machte der 66-jährige Belgier Koen Lenaerts, Präsident des EuGH, Anfang 2020 klar: „Ohne richterliche Unabhängigkeit werden Rechtsmittel auf Grundlage des EU-Rechts zu einem Papiertiger.“ Der Dialog zwischen unabhängigen nationalen Gerichten und dem EuGH, so Lenaerts, ist „der Schlussstein des EU-Rechtsschutzsystems“. Und ohne Schlussstein stürzen Gebäude ein.

Bis vor kurzem ging man laut Lenaerts davon aus, dass sich Staaten durch ihren Beitritt zur EU „dazu verpflichten, die liberale Demokratie, ihre Grundrechte, sowie die Hoheit von Gesetzen, und nicht von Personen, zu verteidigen. Die jüngsten Entwicklungen zeigen, dass diese Annahme nicht einfach als selbstverständlich angesehen werden kann.”

Der Kampf um die Rechtsstaatlichkeit

Nirgendwo in der EU gab es einen vergleichbaren Zusammenbruch. Auch nicht in Ungarn, das in diesem Zusammenhang fälschlicherweise gern mit Polen in einem Atemzug genannt wird. Kein anderer Justizminister in der EU genießt annähernd so viel Macht wie Polens Zbigniew Ziobro, Architekt und größter Nutznießer des Zusammenbruchs des Rechtsstaates in seinem Land.

Ziobro erklärte am 21. Juli, die jüngsten EuGH-Urteile „sind für polnischen Behörden, die auf der Grundlage der polnischen Verfassung handeln, nicht bindend. Sich dieser Urteile zu unterwerfen wäre offenkundig rechtswidrig.“ Ziobro würde lieber den EuGH bekämpfen und europäische Verträge ignorieren als Kontrolle abzugeben. Es wäre naiv zu glauben, dass eine polnische Regierung mit ihm als Minister das Urteil des EuGH umsetzen wird.

NEU Inside the system Ziobro built

ESI Hintergrundpapier (auf Englisch)

Ebenso unvernünftig wäre die Annahme, der EuGH würde ein paar oberflächliche Änderungen oder „irgendeine Einigung“ akzeptieren, wie es der polnische Premierminister kürzlich vorschlug. Belanglose Schritte und falsche Kompromisse können das Vertrauen in die Unabhängigkeit der polnischen Gerichte nicht wiederherstellen und würden auch nicht die im Urteil genannten tiefgreifenden Probleme beseitigen.

Das höchste Gericht der Europäischen Union bereitet sich seit Jahren auf diese Machtprobe vor. In seinen wegweisenden Urteilen seit Februar 2018 hat es sein rechtliches Arsenal ausgebaut. So beschrieben zwei führende Experten, wie der EuGH „Schritt für Schritt ein neues Paket von Grundsätzen und Standards geschaffen hat, um EU-Institutionen und nationalen Gerichten dabei zu helfen, die Rechtsstaatlichkeit effektiver zu schützen.“ Das EuGH-Urteil vom 15. Juli macht deutlich, was erforderlich ist und nennt vier Kernpunkte:

Punkt 1: Die Rechtsstaatlichkeit ist ein Grundwert, der in Artikel 19 des Vertrags über die Europäische Union zum Ausdruck kommt.

„Ein Mitgliedstaat darf daher seine Rechtsvorschriften nicht dergestalt ändern, dass der Schutz des Wertes der Rechtsstaatlichkeit vermindert wird, eines Wertes, der namentlich durch Artikel 19 des Vertrags über die Europäische Union konkretisiert wird.“

Punkt 2: Unabhängige Gerichte sind von zentraler Bedeutung für den Rechtsstaat.

Die Anforderung der Unabhängigkeit der Gerichte, die dem Auftrag des Richters inhärent ist, gehört zum Wesensgehalt des Rechts auf wirksamen Rechtsschutz und des Grundrechts auf ein faires Verfahren, dem als Garant für den Schutz sämtlicher dem Einzelnen aus dem Unionsrecht erwachsender Rechte…grundlegende Bedeutung zukommt.“

Punkt 3: Regeln für Gerichte müssen jeden begründeten Zweifel an ihrer Unabhängigkeit ausräumen.

„[D]ie nach dem Unionsrecht erforderliche Gewähr für Unabhängigkeit und Unparteilichkeit [setzt] voraus, dass es Regeln insbesondere für die Zusammensetzung der Einrichtung, die Ernennung, die Amtsdauer und die Gründe für Enthaltung, Ablehnung und Abberufung ihrer Mitglieder gibt, die es ermöglichen, bei den Rechtsunterworfenen jeden berechtigten Zweifel an der Unempfänglichkeit dieser Einrichtung für äußere Faktoren und an ihrer Neutralität in Bezug auf die widerstreitenden Interessen auszuräumen.“

Punkt 4: Disziplinarsysteme dürfen NICHT dazu verwendet werden, den Inhalt von Urteilen zu beeinflussen.

„Was im Einzelnen die Vorschriften der Disziplinarordnung für Richter betrifft, so verlangt die Anforderung der Unabhängigkeit, … dass die Disziplinarordnung die erforderlichen Garantien aufweist, damit jegliche Gefahr verhindert wird, dass sie als System zur politischen Kontrolle des Inhalts justizieller Entscheidungen eingesetzt wird.“

Der EuGH stellte zudem fünf konkrete Forderungen:

Forderung 1: Gewährleistung der Unabhängigkeit der neuen Disziplinarkammer in Polen.

Forderung 2: Ende des Missbrauchs von Disziplinarverfahren zur inhaltlichen Kontrolle von Urteilen.

Forderung 3: Schaffung eines robusten und vorhersehbaren Disziplinarregimes.

Forderung 4: Ende des Missbrauchs dieses Regimes, um Richter unter Druck zu setzen, die dem Justizministerium nicht gefallen.

Forderung 5: Das Erfragen von Vorentscheidungen beim EuGH muss wieder ermöglicht werden, ohne dass Richter mit Disziplinarmaßnahmen rechnen müssen.

Der Kampf hat begonnen. Europas führende Richter haben dabei das Recht und die Geschichte der europäischen Integration auf ihrer Seite.

Warum es keine Kompromisse geben wird

Die Entschlossenheit der polnischen Regierung, die Justiz mit allen verfügbaren Mitteln unter ihre Kontrolle zu bringen, steht mittlerweile außer Zweifel. Dennoch fallen manche Beobachter noch immer auf die Verneblungsstrategie der polnischen Regierung herein. Sie ist nicht neu.

Mateusz Morawiecki, der aus der Wirtschaft in die Politik wechselte, fließend Englisch spricht und im Dezember 2017 polnischer Ministerpräsident wurde, ist ein Meister dieser Diplomatie. Er gibt vor zu verhandeln, ohne inhaltlich Zugeständnisse zu machen. Im Januar 2018 traf Morawiecki den damaligen Kommissionspräsidenten Jean Claude Juncker. Juncker erklärte daraufhin, er freue sich darauf, „bis Ende Februar Fortschritte zu machen“. Am 14. Februar 2018 wiederholte Juncker: „Ich denke, die Chancen stehen gut, dass sich die polnischen Positionen auf unsere zubewegen.“

Es gab keinen Fortschritt. Keine Fehlentwicklung wurde korrigiert. Stattdessen wurde mit Hochdruck ein neues Disziplinarsystem zur Kontrolle von Richtern und zur Untergrabung der Gewaltenteilung aufgebaut.

Am 22. März 2018 äußerte sich der polnische Ministerpräsident unverblümt: „Der Kern, die wesentlichsten Elemente der Reform, bleiben unangetastet. Gleichzeitig überlegen wir, was der anderen Seite den Eindruck vermitteln würde: Oh, mit Polen kann man einen Kompromiss finden.“ Am 3. April 2018 erklärte Juncker, er sehe die Zugeständnisse der polnischen Regierung „mit Wohlwollen“. Der polnische Staatssekretär für EU-Angelegenheiten sagte am 3. April 2018 einem deutschen Radiosender: „Die Zugeständnisse machen wir in Bereichen, die keine zentrale Rolle im Justizwesen spielen.“

Anfang Mai 2018 schrieben die Financial Times und andere internationale Medien: „Polen macht der EU neue Zugeständnisse bei Rechtsreformen.“ Man las von „Zugeständnissen“, die die polnische Regierung am 22. März vorgelegt hatte. Aber es gab keine Zugeständnisse. Selbst Außenminister Jacek Czaputowicz bestätigte das indirekt, als er am 4. Mai 2018 erklärte: „Wir zeigen Offenheit gegenüber den Forderungen der Kommission, um diesen Fall abzuschließen und uns mit wichtigeren europäischen Angelegenheiten wie dem Haushalt zu befassen.“ Und in einer Rede vom 11. November 2019 griff Präsident Andrzej Duda die (damals noch) kritischen Richter des Obersten Gerichtshofs in Polen an und erklärte: „Wir werden sie aussitzen.“

Genau das ist passiert. Als der EuGH im letzten Monat sein Urteil verkündete, ging es um

  • den Nationalen Justizrat, der für die Nominierung von Richtern zuständig ist und aus 25 Personen besteht, von denen die überwiegende Mehrheit Mitglieder der Regierungspartei waren oder von ihr unter fragwürdigen Umständen ernannt worden waren; und
  • ein Disziplinarsystem, bei dem der Justizminister direkt oder indirekt jede einzelne Person ernennt, die an Ermittlungen, Anklagen und Urteilen in Disziplinarverfahren gegen Richter beteiligt ist.

 € 5 Milliarden – Sanktion als beste Lösung

Verhandlungen mit der derzeitigen Regierung werden nichts ändern und sind auch nicht notwendig. Denn die EU ist nicht machtlos und die Verträge selbst bieten einen Ausweg.

Am 20. Juli setzte Vera Jourova, Vizepräsidentin der Europäischen Kommission und fest entschlossen, das EuGH-Urteil umgesetzt zu sehen, eine Frist,: „Wir werden finanzielle Sanktionen beantragen, wenn Polen bis zum 16. August die Mängel nicht behebt. Die Rechte von EU-Bürgern und Unternehmen müssen in allen Mitgliedstaaten in gleicher Weise geschützt werden. Da kann es keine Kompromisse geben.“

Die Möglichkeit, finanzielle Sanktionen zu verhängen, wenn EuGH-Urteile nicht umgesetzt werden, besteht seit 1993. Der EuGH verhängte solche Sanktionen insgesamt 37 Mal. Laut EU-Recht kann die Kommission eine finanzielle Strafe in jeder Höhe vorschlagen. Der EuGH hat das Recht, eine entsprechende Geldbuße festzulegen, und zwar in jeder Höhe, die er für angemessen hält. Festgelegt auf Grundlage einer von der Kommission im Jahr 2005 entwickelten Formel, fiel die Höhe dieser Sanktionen bislang üblicherweise bescheiden aus. Aber diese Formel ist nicht bindend. Außerdem legt der EU-Vertrag keine Obergrenze fest. In den Leitlinien der Kommission heißt es, maßgebend für die Höhe der Sanktionen sei „die erforderliche Abschreckungswirkung, um einen erneuten Verstoß zu verhindern.“ Sie sieht außergewöhnliche Geldbußen vor, „wenn dies in Einzelfällen berechtigt erscheint und ausführlich begründet wird.“

NEU How infringement penalties are set – the case for 5 billion

ESI-Hintergrundpapier (in Englisch)

Noch nie gab es einen Vertragsverletzungsfall, der für das Rechtssystem der EU und für den Fortbestand der Rechtsstaatlichkeit von vergleichbarer Bedeutung war. Das rechtfertigt auch eine in der Geschichte der EU noch nie dagewesene Strafe. Die Kommission und der EuGH könnten sich dabei auf ein Artikel 19-Prinzip stützen:

Wann immer der EuGH feststellt, dass ein Mitgliedstaat das in Artikel 19 des EU-Vertrags garantierte Recht auf „wirksamen Rechtsschutz“ durch nationale Gerichte verletzt und den Mangel nicht behebt, wird eine jährliche Geldstrafe in der Höhe von mindestens 1 Prozent seines BIP verhängt.

Im Fall Polen mit einem BIP von rund € 520 Mrd. entspräche dies einer Geldstrafe von rund € 5,2 Mrd. pro Jahr. Die Kommission sollte einen entsprechenden Vorschlag machen, und der EuGH diese Geldstrafe dann verhängen: Alle zwei Monate eine Geldbuße von € 880 Millionen, bis die polnische Regierung das Urteil vom 15. Juli umsetzt. Verpflichtet sich die polnische Regierung, das Urteil vor dem 16. August vollständig umzusetzen und die Repression gegen Richtr einzustellen, würde es keine finanziellen Sanktionen geben.

Ein Wendepunkt für Europa

Das ist eine große Chance für Polen und die EU. Eine Umsetzung des EuGH-Urteils vom 15. Juli würde die Wahrscheinlichkeit eines legalen Polexit minimieren und das Vertrauen in polnische Gerichte in der gesamten EU wiederherstellen.

Die Durchsetzung des Artikels 19-Prinzips würde das EU-Rechtssystem für die Zukunft stärken. Kein EU-Mitgliedstaat sollte je wieder versuchen, die Unabhängigkeit seiner Gerichte zu beinträchtigen oder gar zu zerstören, oder Urteile des EuGHs zu derart grundlegenden Fragen zu ignorieren. Es wäre ein positiver Wendepunkt in der Geschichte der EU. So beschrieb es Koen Lenaerts Anfang 2020:

„Heute stehen die Europäer vor einem entscheidenden Moment in der Geschichte der Integration … der Grundsatz der Unabhängigkeit der Justiz muss gewahrt werden, damit die EU eine ‚Union der Demokratien‘, eine ‚Union der Rechte‘ und eine ‚Union der Justiz‘ bleibt. Wenn die nächste Generation von Europäern neue Horizonte für eine immer engere Union erschließen soll, in der Bürger weiterhin eine Sphäre individueller Freiheit, ohne öffentliche Einmischung, genießen können, dann ist die Integration durch Rechtsstaatlichkeit der einzige Weg nach vorne.“

Mit besten Grüßen,

Gerald Knaus

Twitter: @rumeliobserver

Weiterführende Literatur

Artikel 19 (1)

“Der Gerichtshof der Europäischen Union umfasst den Gerichtshof, das Gericht und Fachgerichte. Er sichert die Wahrung des Rechts bei der Auslegung und Anwendung der Verträge.

Die Mitgliedstaaten schaffen die erforderlichen Rechtsbehelfe, damit ein wirksamer Rechtsschutz in den vom Unionsrecht erfassten Bereichen gewährleistet ist.”

Lesenswert: Das Urteil des EuGH über Polen vom 15. Juli 2021

Ein überzeugender Aufsatz von Koen Lenaerts darüber, was auf dem Spiel steht: New Horizons for the Rule of Law within the EU (2020)

Hier finden Sie einen hervorragenden Überblick über die letzten Entwicklungen, von den führenden Expertent Laurent Pech und Dimitry Kochenov: Respect for the Rule of Law in the Case Law of the European Court of Justice: A Casebook Overview, Mai 2021

Auch lesenswert: Laurent Pech, Patryk Wachowiec und Dariusz Mazur: Poland’s Rule of Law Breakdown: A Five-Year Assessment of EU’s (In)Action, 2021

Ein Must-Read -Klassiker: Tom Bingham, The Rule of Law, 2011

NEU: ESI Inside the system Ziobro built (August 2021)

NEU: ESI How infringement penalties are set – the case for 5 billion (August 2021)

ESI und Batory: On the breakdown of the legal system in Poland (Mai 2018)

Reaktionen auf das Werben von ESI- und Batory dafür, Polen beim EuGH zu verklagen

ESI Brainstorming zur Rechtsstaatlichkeit in Polen, November 2019

ESI und Batory: On the need to take the Polish disciplinary regime to the ECJ. (März 2019)

ESI: On the need to confront the illiberal system Ziobro built (Dezember 2019)

Gerald Knaus in Der Spiegel „Diesmal geht es um alles“ – über Rechtsstaatlichkeit in Polen (Juli 2021)

Gerald Knaus in Der Spiegel über EU-Gelder und  die Krise der Gerichte in Polen (April 2020)

Gerald Knaus in Die Welt zu Polen „Eine Entwicklung viel gefährlicher als der Brexit“ (Oktober 2020)

NEU: ESI 70 years refugee convention – what now? (Juli 2021)

NEU: Rumeli Observer: 22 years of ESI – looking back (Juli 2021)

NEU Rumeli Observer:  Gerald Knaus and Jean Asselborn on refugees and EU borders (Juli 2021)

NEU Diskussion zu Azerbaijan und Korruption, mit dem deutschen Parlamentarier Frank Schwabe (Juli 2021)

5 milliards pour sauver l’UE – La Pologne, les pingouins et l’État de droit

Bulletin d’ESI 8/2021

6 août 2021

5 milliards pour sauver l’UE – La Pologne, les pingouins et l’État de droit

« L’État de droit exige que « même les gardiens de la loi obéissent à la loi… Si vous maltraitez un pingouin dans le zoo de Londres, vous n’échapperez pas à la justice parce que vous êtes l’archevêque de Londres. »

            Tom Bingham, The Rule of Law

Chers amis,

Le 15 juillet, la Cour européenne de justice (CEJ) située au Luxembourg a rendu un arrêt historique qui fait état d’une « rupture structurelle » du système judiciaire polonais qui ne permet plus

« de préserver l’apparence d’indépendance et d’impartialité de la justice et la confiance que les juridictions se doivent d’inspirer dans une société démocratique ni d’écarter tout doute légitime, dans l’esprit des justiciables. »

La CEJ a confirmé ce que beaucoup, dont ESI, ont auparavant décrit dans de nombreux rapports détaillés : Aujourd’hui, la Pologne sert de test pour savoir s’il est possible de créer un système judiciaire dans un État membre de l’UE sans tribunaux indépendants, un système dans lequel les juges peuvent être récompensés ou punis par le gouvernement en fonction du contenu des décisions judiciaires rendues.

Dans une telle situation, le droit à un procès équitable ne peut plus être garanti et la confiance dans les jugements rendus par les tribunaux polonais -nécessaire pour leur reconnaissance par les tribunaux des autres États membres de l’UE- s’effrite. Et comme cela se fait fréquemment de nos jours en Pologne, lorsque les juges nationaux sont sanctionnés parce qu’ils s’adressent à la CEJ afin d’obtenir des conseils sur la manière d’appliquer le droit européen, c’est tout le système juridique européen qui part en lambeau. Dans toute l’UE, les tribunaux nationaux respectent et appliquent les jugements des tribunaux des autres États membres, qu’il s’agisse d’un litige commercial, d’un mandat d’arrêt européen ou d’une décision relative à la garde des enfants. Cette confiance entre les tribunaux rend possible la « libre circulation des décisions judiciaires. » Sans cette confiance, ni la création d’un marché unique ni l’abolition des frontières intérieures n’auraient été possibles. Le président belge de la CEJ qui est âgé de 66 ans, Koen Lenaerts, l’a dit sans ambages au début de 2020 : « sans indépendance judiciaire, les divers recours fondés sur le droit européen deviennent un tigre de papier. » Le dialogue entre les tribunaux nationaux indépendants et la CEJ est, selon Lenaerts, « la clé de voûte du système européen de protection judiciaire. » Et nous le savons, en l’absence de clé de voûte, les bâtiments s’effondrent.

Jusqu’à récemment, selon M. Lenaert, on supposait qu’en adhérant à l’UE, les États « resteraient attachés à la défense de la démocratie libérale, des droits fondamentaux et d’un gouvernement de lois et non d’hommes. Les développements récents montrent que cette hypothèse ne peut simplement pas être considérée comme acquise. »

La bataille pour l’État de droit

Il n’y a pas eu de rupture similaire ailleurs dans l’UE, y compris en Hongrie, à laquelle la Pologne est souvent paresseusement associée. Et aucun ministre de la justice dans l’UE n’a concentré autant de pouvoir entre ses mains que le Polonais Zbigniew Ziobro, l’architecte et le plus grand bénéficiaire de l’effondrement de l’État de droit dans son pays.

Ziobro a rapidement déclaré qu’il préférait se battre contre la CEJ et ignorer les traités européens plutôt que de céder le contrôle. Comme il l’a déclaré le 21 juillet, ces récents arrêts de la CEJ « ne sont pas contraignants pour les autorités polonaises qui agissent sur la base de la constitution polonaise. Se soumettre à ces arrêts serait manifestement illégal. » Il serait naïf d’espérer qu’un gouvernement polonais dont Ziobro est le ministre de la justice se conforme à l’arrêt de la CEJ.

NOUVEAU Inside the system Ziobro built

Document de référence d’ESI

Il serait tout aussi déraisonnable de croire que la CEJ accepte quelques corrections cosmétiques ou « une sorte d’accord », comme l’a récemment suggéré le premier ministre polonais. Les mesures cosmétiques et les faux compromis ne peuvent ni rétablir la confiance dans l’indépendance des tribunaux polonais ni résoudre les problèmes profonds reconnus dans l’arrêt rendu par la CEJ.

La plus haute juridiction de l’Union européenne se prépare à cette épreuve de force depuis des années. Elle a accumulé un bon nombre de munitions juridiques grâce à des arrêts décisifs rendus à partir de février 2018. Comme l’ont décrit deux grands experts, la CEJ a construit « brique par brique, une nouvelle série de principes et de normes pour aider les institutions de l’UE et les tribunaux nationaux à défendre plus efficacement l’État de droit. » L’arrêt du 15 juillet de la CEJ est clair sur ce qui est requis à cet égard. Il comporte quatre points essentiels :

Point 1 : L’État de droit est une valeur fondamentale, exprimée à l’article 19 du Traité de l’Union européenne.

« Un État membre ne saurait donc modifier sa législation de manière à entraîner une régression de la protection de la valeur de l’État de droit, valeur qui est concrétisée, notamment, par l’article 19 Traité de l’Union européenne. »

Point 2 : Les tribunaux indépendants sont d’une importance capitale pour l’État de droit.

« Cette exigence d’indépendance des juridictions, qui est inhérente à la mission de juger, relève du contenu essentiel du droit à une protection juridictionnelle effective et du droit fondamental à un procès équitable, lequel revêt une importance cardinale en tant que garant de la protection de l’ensemble des droits que les justiciables tirent du droit de l’Union. »

Point 3 : Les règles régissant les tribunaux doivent écarter tout doute légitime quant à leur indépendance.

« les garanties d’indépendance et d’impartialité requises en vertu du droit de l’UE postulent l’existence de règles, notamment en ce qui concerne la composition de l’instance, la nomination, la durée des fonctions ainsi que les causes d’abstention, de récusation et de révocation de ses membres, qui permettent d’écarter tout doute légitime, dans l’esprit des justiciables, quant à l’imperméabilité de cette instance à l’égard d’éléments extérieurs et à sa neutralité par rapport aux intérêts qui s’affrontent. »

Point 4 : Les systèmes disciplinaires ne doivent PAS être utilisés afin d’exercer un contrôle sur le contenu des décisions judiciaires.

« S’agissant plus particulièrement des règles gouvernant le régime disciplinaire applicable aux juges, l’exigence d’indépendance…impose…que ce régime présente les garanties nécessaires afin d’éviter tout risque d’utilisation d’un tel régime en tant que système de contrôle politique du contenu des décisions judiciaires. »

La Cour de justice a également formulé cinq demandes concrètes :

Demande 1 : garantir l’indépendance de la nouvelle chambre disciplinaire

Demande 2 : mettre fin à l’abus des procédures disciplinaires pour contrôler le contenu des jugements

Demande 3 : créer un régime disciplinaire solide et prévisible

Demande 4 : mettre fin à l’utilisation abusive de ce régime qui permet d’harceler les juges que le ministère de la justice n’apprécie pas

Demande 5 : mettre fin aux pressions visant à empêcher les juges de s’adresser à la CEJ (par voie de « questions préjudicielles »)

Aujourd’hui, la bataille est engagée et les juges les plus éminents de l’Europe ont à la fois le droit et l’histoire de l’UE de leur côté.

Pourquoi il n’y aura pas de compromis

La détermination du gouvernement polonais à placer le système judiciaire sous son contrôle direct par tous les moyens disponibles ne fait désormais plus aucun doute. Et pourtant, certains observateurs ne voient toujours pas assez clairement la stratégie adoptée par le gouvernement polonais. Nous sommes déjà passés par là.

L’ex-banquier anglophone Mateusz Morawiecki, devenu premier ministre polonais en décembre 2017, est maître dans le jeu diplomatique consistant à faire semblant de négocier sans faire de concessions sur aucune question de fond. En janvier 2018, Morawiecki a rencontré Jean Claude Juncker, alors président de la Commission. Juncker a déclaré qu’il espérait « faire des progrès d’ici la fin du mois de février. » Le 14 février 2018, Juncker a répété : « Je pense qu’il y a de bonnes chances pour que les positions polonaises se rapprochent des nôtres. » Cependant, il n’y a eu aucun progrès. Rien n’a pu être réglé. En Pologne, un nouveau système disciplinaire visant à placer les juges sous le contrôle du gouvernement et miner la séparation des pouvoirs s’est ainsi développé à grande vitesse.

Le 22 mars 2018, le premier ministre polonais n’a pas mâché ses mots : « L’essence-même de la réforme, c’est-à-dire les points les plus importants, reste inchangée. Dans le même temps, nous examinons ce qui pourrait permettre à l’autre partie de dire : Oh, on peut arriver à un compromis avec la Pologne. » Le 3 avril 2018, Juncker a annoncé qu’il considérait les promesses de concessions du gouvernement polonais « avec beaucoup de sympathie. » Le même jour, le secrétaire d’État polonais aux affaires européennes a parlé à une radio allemande pour expliquer que Varsovie faisait des conscessions « sur des questions qui ne jouent aucun rôle central dans le système judiciaire. »

Début mai 2018, selon le Financial Times et d’autres médias internationaux, la Pologne offrait « de nouvelles concessions à l’UE sur les réformes juridiques. » La presse étrangère faisait, en effet, référence aux « concessions » présentées par le gouvernement polonais le 22 mars. Mais, en réalité il n’y avait eu aucune concession ! Le ministre polonais des affaires étrangères, Jacek Czaputowicz, avait admis à l’époque ce que son pays voulait faire, comme le démontrent ces mots qu’il a prononcés le 4 mai 2018 : « Nous voulons montrer une certaine ouverture face aux demandes de la Commission afin de clore ce dossier et de pouvoir traiter d’autres questions européennes importantes, comme le budget. » Plus d’un an après, dans un discours prononcé le 11 novembre 2019, le président Andrzej Duda s’en est pris aux juges de la Cour suprême qui à l’époque encore critiquaient la démarche du gouvernment. Il a déclaré : « Nous allons attendre jusqu’à ce qu’ils partent. »

C’est ce qui s’est précisément passé, et par conséquent, lorsque la CEJ a rendu son arrêt le mois dernier, elle avait affaire à :

  • un Conseil national de la magistrature, chargé de nommer les juges, composé de 25 personnes, dont la grande majorité étaient membres du parti au pouvoir ou nommées par celui-ci ; et
  • un système disciplinaire dans lequel le ministre de la justice nomme directement ou indirectement chaque personne impliquée dans l’enquête, les poursuites et le jugement concernant les plaintes disciplinaires contre les juges.

La voie à suivre – une sanction de 5 milliards d’euros

Dans le contexte actuel, les négociations n’aboutiront nulle part. De plus, elles ne sont certainement pas nécessaires. L’UE n’est pas impuissante : les traités eux-mêmes indiquent la voie à suivre.

Le 20 juillet, la vice-présidente de la Commission européenne, Vera Jourova, déterminée à voir l’arrêt de la CEJ appliqué, a fixé une échéance : « nous demanderons des sanctions financières si la Pologne ne remédie pas à la situation d’ici le 16 août. Les droits des citoyens et des entreprises de l’UE doivent être protégés de la même manière dans tous les États membres. Il ne peut y avoir de compromis sur ce point. »

La possibilité d’imposer des sanctions financières si les arrêts de la CEJ ne sont pas exécutés existe depuis 1993. La CEJ a imposé de telles sanctions à 37 reprises.

Le droit communautaire donne à la Commission le droit de proposer toute sorte de sanction financière. Il octroie également à la CEJ le droit de décider de l’amende à imposer ainsi que du montant qu’elle estime approprié. Calculé sur la base d’une formule élaborée par la Commission en 2005, le montant de ces sanctions a généralement été modeste. Pourtant, cette formule n’est pas immuable. Le traité de l’UE ne fixe pas non plus de limite supérieure. Les lignes directrices de la Commission précisent que l’objectif doit être de « veiller à ce que la sanction elle-même soit dissuasive pour faire arrêter l’infraction » et prévoient des amendes exceptionnelles « le cas échéant, dans des cas particuliers. »

NOUVEAU How infringement penalties are set – the case for 5 billion

Document de référence d’ESI

Jusqu’à présent, il n’y a encore jamais eu de cas d’infraction d’une telle importance concernant le système juridique de l’UE et la survie de l’État de droit. Ce constat justifie une sanction sans précédent dans l’histoire de l’UE. La Commission et la CEJ pourraient le faire sur la base d’un principe découlant de l’article 19 : chaque fois que la CEJ constate que le droit à une « protection juridique effective » par les tribunaux nationaux, garanti par l’article 19 du traité de l’UE, est violé par un État membre, et que celui-ci ne remédie pas à la situation, une sanction financière annuelle d’au moins 1 % du PIB du pays en question doit être imposée à l’égard de celui-ci. Dans le cas de la Pologne, dont le PIB est d’environ 520 milliards d’euros, cela équivaudrait à une amende de quelque 5,2 milliards d’euros par an. La Commission devrait donc proposer, et à son tour, la CEJ doit imposer à la Pologne une amende de 880 millions d’euros tous les deux mois jusqu’à ce que le gouvernement polonais applique l’arrêt du 15 juillet. Toutefois, si le gouvernement polonais s’engage, avant le 16 août, à appliquer l’arrêt pleinement et à abandonner son désir de placer les juges sous son contrôle, il n’y aura pas de sanction financière.

Un tournant pour l’Europe

C’est une grande chance à la fois pour la Pologne et pour l’UE, une chance qui permettrait de rétablir la séparation des pouvoirs en Pologne. L’application de l’arrêt de la CEJ du 15 juillet en Pologne mettrait fin à la perspective d’un Polexit juridique et rétablirait, à travers l’UE, la confiance dans les tribunaux polonais.

La mise en œuvre d’un principe découlant de l’article 19 renforcerait ainsi le système juridique de l’UE pour la prochaine génération. Aucun État membre de l’UE ne devrait plus jamais être tenté de détruire l’indépendance de ses tribunaux. Aucun État ne devrait non plus être tenté d’ignorer les arrêts de la CEJ sur une question aussi cruciale. Ce serait, donc, un tournant positif dans l’histoire de l’UE. Comme l’a dit Koen Lenaerts au début de 2020 :

« Aujourd’hui, les Européens sont confrontés à un moment décisif dans l’histoire de l’intégration […] le principe de l’indépendance judiciaire doit être préservé afin que l’UE reste une ‘Union de démocraties’, une ‘Union de droits’ et une ‘Union de justice’. Si la prochaine génération d’Européens veut explorer de nouveaux horizons pour une Union toujours plus étroite où les citoyens peuvent continuer à jouir d’une sphère de liberté individuelle débarassée de toute ingérence publique, une intégration qui se fait à travers le respect de l’État de droit par tous s’avère être la seule voie possible. »

Sincèrement,

Gerald Knaus

Twitter: @rumeliobserver

Lecture complémentaire :

Article 19 (1)

1.   La Cour de justice de l’Union européenne comprend la Cour de justice, le Tribunal et des tribunaux spécialisés. Elle assure le respect du droit dans l’interprétation et l’application des traités.

Les États membres établissent les voies de recours nécessaires pour assurer une protection juridictionnelle effective dans les domaines couverts par le droit de l’Union.

Arrêt de la Cour de justice, Commission / Pologne, 15 juillet 2021

Un article remarquable rédigé par Koen Lenaerts sur ce qui est vraiment en jeu : New Horizons for the Rule of Law within the EU (2020)

Un excellent compte-rendu des développements récents par deux spécialistes éminents, Laurent Pech et Dimitry Kochenov : Respect for the Rule of Law in the Case Law of the European Court of Justice: A Casebook Overview, mai 2021

A lire également, Laurent Pech, Patryk Wachowiec et Dariusz Mazur: Poland’s Rule of Law Breakdown: A Five-Year Assessment of EU’s (In)Action, 2021

Un classique à lire absolument: Tom Bingham, The Rule of Law, 2011

Nouvelle publication d’ESI: Inside the system Ziobro built (août 2021)

Nouvelle publication d’ESI: How infringement penalties are set – the case for 5 billion (août 2021)

ESI et Batory: On the breakdown of the legal system in Poland (May 2018)

Réactions au plaidoyer d’ESI et de Batory en faveur de l’engagement des poursuites contre la Pologne devant la CEJ

Séance de réflexion d’ESI sur l’État de droit en Pologne, novembre 2019

ESI et Batory: On the need to take the Polish disciplinary regime to the ECJ (mars 2019)

ESI: On the need to confront the illiberal system Ziobro built (décembre 2019)

Gerald Knaus sur l’État de droit en Pologne,  « Diesmal geht es um alles », Der Spiegel, juillet 2021

Gerald Knaus sur l’argent européen et  la crise causée par l’état du pouvoir judiciaire en Pologne « Die EU muss aufhören, Autokraten wie Orbán bedingungslos zu subventionieren », Der Spiegel, avril 2020

Gerald Knaus sur le danger que représente l’évolution de la situation en Pologne pour l’avenir de l’Union européenne, « Eine Entwicklung viel gefährlicher als der Brexit », Der Spiegel, octobre 2020

NOUVEAU ESI: 70 years refugee convention – what now? (juillet 2021)

NOUVEAU Rumeli Observer: 22 years of ESI – looking back (juillet 2021)

NOUVEAU Rumeli Observer: Gerald Knaus and Jean Asselborn on refugees and EU borders (juillet 2021)

NOUVEAU Rumeli Observer: Debate on Azerbaijan and corruption with German MP Frank Schwabe (juillet 2021)

22 years of ESI

22 years ago in 1999 we created ESI in a Sarajevo garden. We had no funding, but a mission: that ideas and research can protect democracy and preserve peace in wider Europe. Since then we wrote thousands of pages; made 15 documentaries; gave many interviews.

Here is a short and incomplete overview of the first few years and what we tried:

1

22 years ago, in 1999, we created ESI in a Sarajevo garden. We had no funding, but a mission: that ideas and research can protect democracy and preserve peace in wider Europe. Since then we wrote thousands of pages; made 15 documentaries; gave many interviews.

Here is a short and incomplete overview of the first few years and what we tried:

2

The world and the European Union have changed since 1999.

States who joined the EU have enjoyed democratic peace. Around the EU there has since been more violence and war: from Belarus to Ukraine, Syria to Libya, Iraq to the Caucasus. In the EU there are new challenges to the rule of law and human rights.

3

Some highlights from 22 years:

Our first reports in 1999 was on how to support a multiethnic and democratic Bosnia and Herzegovina:

4

In 2001 we wrote a big report – in cooperation with Martti Ahtisaari – recommending that the Balkan Stability Pact focus on regional energy integration; on creating a common market with the EU; and on visa liberalization for all Balkan citizens.

Democracy, Security And The Future Of The Stability Pact For South Eastern Europe

5

We teamed up with former EU interior ministers to persuade the EU to offer visa free travel to the Balkans, Moldova, Georgia, Ukraine, and Turkey.

It was a great if incomplete success (Kosovo and Turkey still missing).

The Schengen White List Project Compendium

6

We carried out field research into causes of underdevelopment.

In Bosnia: Protests and Illusions – How Bosnia and Herzegovina lost a decade

In Kosovo: Cutting the lifeline – Migration, Families and the Future of Kosovo

In Serbia: Discussion Paper: The cost of non-Europe – Textile towns and the future of Serbia

In Macedonia: Ahmeti’s Village – The Political Economy Of Interethnic Relations In Macedonia

And pushed since 2002 to extend EU cohesion policies to the Balkans: Assistance, Cohesion And The New Boundaries Of Europe – A Call for Policy Reform

7

We worked on Jacobins and Libertarians in Georgia and on reconciliation and the debate on genocide and Armenia-Turkey.

Georgia: Georgia’s Libertarian Revolution – Part one: Georgia as a model

Armenia and Turkey: Noah’s Dove Returns – Armenia, Turkey and the Debate on Genocide

8

And we worked on growing repression of civil society in Azerbaijan: Oslo abuse debate – Mr Jagland goes to Baku – June 2 Berlin event – a tradition of dissent

9

We wrote scripts and made interviews for 12 documentary films for ORF, 3sat, and ERSTE Stiftung: Return to Europe

Macedonia: Macedonian Wedding

Serbia: Serbia – Exit Europe

Romania: Romania – timisoara.com

Moldova: Moldova – Lost in Transition

Croatia: Twilight of Heroes – Croatia, Europe and the International Tribunal

10

And how to save the Council of Europe in the face of the biggest threat in its history: to be captured and bought by autocracies: The strangest love affair – autocrats and parliamentarians, from Berlin to Strasbourg

And a few more things here: esiweb.org

Thanks for your interest!

11

People shaping 22 years of ESI:

More: Where new ideas are born – ESI Anniversary Conference Story

12

If YOU want to join us as ESI junior fellow or know someone who does: How to become an ESI Junior Fellow

More: Junior Fellows

Conversation on European policy and borders with Jean Asselborn

Luxembourg foreign minister Jean Asselborn and I gave an interview to The European Security and Defence Union.

Jean Asselborn in Cologne on 31 May 2021

It is an encouraging message from this veteran European:

„Jean Asselborn: I admit that Mr Knaus’ pragmatism offers a refreshing and informed perspective on the issues that institutional actors seem unable or unwilling to adopt. I agree with many of the solutions offered in the book. However, the political reality in Europe today is that some Member States have adopted a very cynical attitude towards asylum.“

We will not give up. Cynicism is never a good answer.

Read the full interview: The EU needs humane border control through better cooperation – Migration, border security and asylum

Read review of “Welche Grenzen brauchen wir? Zwischen Empathie und Angst – Flucht, Migration und die Zukunft von Asyl”

Cologne – ESI at panel discussion with Jean Asselborn on how to get to a humane refugee and migration policy (31 May 2021)

The book: www.grenzen.eu – more: https://www.esiweb.org/proposals/humane-borders

“Aserbaidschan Connection” debate with Frank Schwabe

What is the Azerbaijan Connection and what is happening now? And what do we have to do to avoid corruption in the Bundestag and in the Council of Europe?

German SPD MP Frank Schwabe organised a Facebook debate (in German) with

Gerald Knaus, European Stability Initiative
Timo Lange, LobbyControl
Ádám Földes, Transparency International

It was moderated by  journalist Ann-Kathrin Krügel.

Der Spiegel: The case of Alexei Navalny – How Russia is destroying the Council of Europe

Navalny’s health is deteriorating rapidly. Is Russia’s president letting his most important opponent die in custody? If the Council of Europe does not act now, it will make itself superfluous.

Hardly anyone shaped post-war Europe as much as the Frenchman Pierre-Henri Teitgen. And hardly anyoneis so forgotten today.

Teitgen fought in the resistance against Hitler. He was arrested by the Gestapo and narrowly escaped the concentration camps. After 1945, he rose to become France’s Minister of Information and Justice under de Gaulle and helped found the daily newspaper “Le Monde”.

Above all, Teitgen was one of the initiators of the Council of Europe, an association of European states whose most important body is the European Court of Human Rights (ECHR) in Strasbourg.

A question of life and death

The Holocaust was on Teitgen’s mind all his life. “Democracies do not become Nazi states overnight,” he said. “Evil spreads cunningly. Step by step, freedoms are suppressed.”

Teitgen and his comrades-in-arms wanted to ensure that such a catastrophe would not happen again in Europe. The Council of Europe was supposed to prevent democracies from turning into dictatorships. It is one of the great achievements of the post-war period. Now, however, it is about to become irrelevant.

Although the number of members in the Council of Europe has grown from ten to 47 in recent decades, many states no longer feel bound by its word. Russia, in particular, is systematically undermining the body.

The Kremlin, like all other Council members, has officially committed itself to implementing ECHR rulings. In reality, however, it mostly ignores them. For a long time, this was a nuisance for the Council of Europe. Now it is a matter of life and death.

Russia’s most prominent opposition figure, Alexei Navalny, has repeatedly appealed to the ECHR, a total of twenty times, more than any other citizen. As recently as February, the ECHR ordered that Navalny be immediately released from prison in Russia. However, the Russian regime has defied this ruling as well.

Everything depends on Germany

Navalny, who only last summer narrowly survived a poisoning by the Russian secret service, has since gone on hunger strike. His health has deteriorated dramatically. His lawyers warn that he could die any day.

The Europeans have a number of options to influence Russia’s President Vladimir Putin. They could impose sanctions against his regime, Germany could stop the construction of the Nord Stream pipeline.

But the Council of Europe in particular has seldom been so challenged. It must exert pressure on Moscow. The „European Stability Initiative“ (ESI), a think tank based in Berlin, shows how.

In a recent paper, Gerald Knaus’s experts at ESI argue that the Council of Europe could issue an ultimatum to Russia with a two-thirds majority in the Committee of Ministers. If the Kremlin does not release Navalny, Russia could be temporarily expelled from the Council of Europe. It would be a sign that Europeans are not willing to accept Russia’s internal and external aggression without further action.

Germany is now likely to be the main player in the dispute with Moscow. The German government still holds the chairmanship of the Committee of Ministers of the Council of Europe until the end of May. In a speech to the Council of Europe on Tuesday, German Chancellor Angela Merkel promised to stand up for Navalny. „We are very worried,“ she said.